Oskeruše

Původ: Jižní Evropa, Balkán, Itálie, Španělsko, Francie, Německo. V české republice se nachází v Českém středohoří a jihovýchodní Moravě.
Vzrůst: statný ovocný strom dorůstající výšky 15 m, v ideálních podmínkách až 30m. Dožívá se až 300 let. Koruna je široce kulovitá, daří se jí nejlépe v teplejších a středních polohách (tzv. vinohradnický strom). V mladém věku potřebuje chránit proti mrazu např. bandážováním kmene.
Plodnost: v závislosti na podmínkách střední až velká.
Zralost: září/říjen
Kvalita plodů: Plodem je malvice různého tvaru, zpravidla kulovitého, hruškovitého nebo vejčitého. Barva slupky je žlutozelená až hnědozelená, na straně přivrácené ke slunci má oranžové až červené líčko. Jeden plod váží 10g. Velikost je až 30 mm v průměru. Plody jsou trpké, po uležení jsou sladké, šťavnaté, aromatické a pikantní. Ideální ke konzumu jsou, když tzv. zhniličkovatí.
Přímý konzum, výroba kompotů, marmelád a sušení.  Dále konzervování ovocných šťáv. Výroba likérů, či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice. Dřevo oskeruše je nejtěžší v Evropě, je velmi pevné a má hezkou barvu. Strom je významný jako krajinotvorný prvek.